- Εκάβη
- I
Μυθολογικό πρόσωπο. Βασίλισσα της Τροίας, δεύτερη σύζυγος του Πριάμου και κόρη του βασιλιά της Φρυγίας Δύμαντα. Μητέρα δεκαεννέα παιδιών, ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγεται και ο ομηρικός ήρωας Έκτορας. Σύμφωνα με την παράδοση, αφού επέζησε από την καταστροφή της Τροίας, ύστερα από δραματικά περιστατικά μεταμορφώθηκε τελικά σε σκύλα. Ο μύθος υπαινίσσεται τον τραγικό πόνο της Ε. και τους συνεχείς θρήνους της. Ο Ευριπίδης, στην ομώνυμη τραγωδία του Εκάβη, παρουσιάζει τον πόνο της Ε., αιχμάλωτης των Ελλήνων, και τη μανία της για εκδίκηση, όταν τυφλώνει τον Πολυμήστορα, βασιλιά της Θράκης, ο οποίος είχε σκοτώσει και ληστέψει τον γιο της Πολύδωρο.II
Η ηθοποιός Μάρθα Βούρτση στον ρόλο της Εκάβης, από την παράσταση «Τρωάδες» του Ευριπίδη στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, σε σκηνοθεσία Α. Αντύπα και μουσική Ε. Καραΐνδρου, τον Αύγουστο του 2001 (φωτ. ΑΠΕ).
Τραγωδία του Ευριπίδη, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη σκηνή το 425-424 π.Χ. και περιγράφει τη δίψα για εκδίκηση, από την οποία κατέχονται οι άνθρωποι που αδικούνται.Στην τραγωδία αυτή ενώνονται δύο στοιχεία του μύθου: ο φόνος της Πολυξένης πάνω στον τάφο του Αχιλλέα και η τιμωρία του Πολυμήστορα, που σκότωσε τον Πολύδωρο, τον μικρότερο γιο της Ε. και του Πριάμου. Ο Πολύδωρος είχε σταλεί με μεγάλο θησαυρό στην αυλή του βασιλιά της Θράκης Πολυμήστορα, για να γλιτώσει από τα δεινά του Τρωικού πολέμου. Όμως, ο Πολυμήστορας σκότωσε τον Πολύδωρο, σφετερίστηκε τον θησαυρό του και έριξε το πτώμα του στη θάλασσα. Στον πρόλογο της τραγωδίας το φάντασμα του Πολύδωρου πλανιέται πάνω από τις σκηνές των Ελλήνων, οι οποίοι εξαιτίας της άπνοιας βρίσκονται αποκλεισμένοι στη Χερρόνησο και αποφασίζουν τη θυσία της Πολυξένης, με την ελπίδα ότι οι θεοί θα εξευμενιστούν και θα φυσήξουν οι άνεμοι. Καθώς η δούλη πλένει το λείψανο τη Πολυξένης, βρίσκει στην ακτή το πτώμα του Πολύδωρου. Το πηγαίνει τότε στην Ε., η οποία με τη σειρά της παρασύρει τον Πολυμήστορα στις σκηνές των αιχμάλωτων γυναικών, σφάζει τα δύο του παιδιά και τυφλώνει τον ίδιο, παίρνοντας έτσι εκδίκηση για την ανόσια πράξη του. Ο ηττημένος βασιλιάς προφητεύει στην Ε. ότι η ίδια θα πέσει στη θάλασσα από το πλοίο, μεταμορφωμένη σε σκύλα, και η κόρη της Κασσάνδρα θα σκοτωθεί από την Κλυταιμνήστρα. Η τραγωδία διαπνέεται από εξαιρετικά ανθρώπινο χαρακτήρα και δεν τελειώνει, όπως συνήθως συμβαίνει στα έργα του Ευριπίδη, με την παρέμβαση του από μηχανής θεού.III(Αστρον.). Αστεροειδής που επισημάνθηκε στις 2 Απριλίου 1869. Το φαινόμενο μέγεθός του στη μέση αντίθεσή του είναι περίπου 13,5 και σε απόσταση μιας αστρονομικής μονάδας από τη Γη και από τον Ήλιο 8,09. Η διεθνής ονομασία του είναι Hecuba 108.
Dictionary of Greek. 2013.